Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Vols canviar la mida? A A ASISTEMA DE GESTIÓ AMBIENTAL:

AMB EL SUPORT DE:
Et trobes a:  Portada > Notícies CONFERÈNCIA SOBRE E...
 

22.10.18

[Tornar]

CONFERÈNCIA SOBRE EL NAIXEMENT DE CATALUNYA

El divendres 19 d’octubre va tenir lloc la conferència “Naixement de Catalunya”. Organitzada pel Casal de la Gent Gran, amb la col•laboració i suport de l'Ajuntament de Blancafort i Consell Comarcal de la Conca de Barberà, forma part del cicle d'activitats programades per a l'any 2018 projectades i dirigides especialmente a aquesta Associació.
Volem destacar que si bé aquests projectes són dissenyats des de i per a aquest col•lectiu, els fem i oferim pensant en un accés lliure i obert a tots els nostres veïns i amics que vulguin sumar-s'hi.
La conferència va anar a càrrec del senyor Josep M. Prats i Batet, fill de Blancafort, historiador i director de La Salle Reus, el qual ens va oferir una exposició magistral i amena. Pel molt interès del seu contingut, seguidament volem oferir un resum del tema tractat.
Va parlar de l’ocupació musulmana del territori i va explicar com es van crear els diferents comtats catalans, lligats al regne dels francs, sota la denominació de Marca Hispànica –territori de frontera-. El 785 Girona va caure en mans dels francs i va ser cristianitzada. El 801 es creava el comtat de Barcelona i Berà, cosí de Carlemany, era nomenat el primer comte.
La Marca s’organitzava en diferents comptats. Guifré el Pelós, comte de Barcelona, n’esdevingué un referent i amb ell el comtat de Barcelona tingué una estructura comtal hereditària que optà per la consolidació i l’eixamplament de les fronteres. Primer el Llobregat, després el riu Gaià per acabar amb l’Ebre.
De manera progressiva els comtats es cristianitzaren i l’oferta de terres animà nous pobladors.
El 988 el comte Borrell no acudí a Aquisgrà per jurar fidelitat a Hug Capet, nou monarca de la monarquia franca. Aquesta negativa explicità de facto la independència dels comtats catalans que, a partir d’aquest moment, començaren a caminar sols i lliures.
En conclusió, una aportació interessantíssima i que juntament amb la forma col•loquial, propera i amena en què va ser plantejada, va mantenir a la nombrosa assistència pendent en tot moment a les explicacions del ponent.